Kinologija

 

Vsi naši lovski psi

 Alpski brak jazbečar

Brak jazbečar je v osnovi gonič. Uporabljajo ga za vse vrste divjadi, posebej dobro pa se zaradi svoje ostrine obnese pri lovu na divje prašiče. Zaradi dobre vodljivosti in odličnega nosu ga je na zahtevo matične organizacije FCI uvrstila med krvoslednike ob bok bavarskemu in hanoveranskemu barvarju.

vodnik: Lojze Mohorič

Nemški prepeličar

Prepeličar je vsestransko uporaben pes šarivec. Je dober prinašalec po suhem in iz vode. S svojim odločnim značajem je primeren tudi za lov na divje prašiče.
Ker je zelo vodljiv in učljiv, ga imamo lahko tudi za spremljevalca.

vodniki:Rajko Tolar, Mojca Trampuš, Bojan Strnad

 

Mali modri gaskonski gonič

Vsestransko uporaben gonič. Namenjen v osnovi lovu na zajce in lisice, lahko pa ga uporabljamo tudi pri lovu na veliko divjad ter za sledenje po krvni sledi. Odlikuje ga velika mera poslušnosti, kar omogoča lažjo vodljivost in vzpostavljanje stika med psom in vodnikom.

Vodnik: Jure Tarfila

 

 Hanoverski barvar

Je krvosledec, ki ga odlikuje sposobnost, da s svojim občutljivim nosom sledi tudi več deset ur stari sledi ranjene divjadi, ki je pogosto prekrižana s svežimi sledmi zdrave divjadi, sprana od vlage, dežja ali pa posušena od vetra, sonca.

vodnik: Janez Gartnar


 Irski seter

Živahen, prisrčen, vzburljiv in poreden lovski in družinski pes

vodnik: Luka Benedičič, Tomaž Žumer

 

 

 

 

 Nemški lovski terier

Pogumen, nepopustljiv, živahen, vztrajen, z izraženim lovskim nagonom

vodnik: Matej Trojar

 

 

 

 

Bavarski barvar

Je krvosledec, ki ga odlikuje sposobnost, da s svojim občutljivim nosom sledi tudi več deset ur stari sledi ranjene divjadi, ki je pogosto prekrižana s svežimi sledmi zdrave divjadi, sprana od vlage, dežja ali pa posušena od vetra, sonca. Gre za specialista med lovskimi psi in ga nekateri imenujejo kar doktor krvosledne znanosti. Bolj od Hanoverskega barvarja je primeren za delo v hribovitem in gorskem svetu, zaradi lahkotnejše konstrukcije.

vodnik: Julij Benedičič

Istrski kratkodlaki gonič

Gonič, v začetku specialist zajčar, danes pa kot gonič vsestransko uporaben. Primeren tudi za delo po krvni sledi.

vodnik: Tone Globočnik

 

 

 


 Brandl brak

Vsestransko uporaben gonič. Odličen predvsem pri lovu na divje prašiče in ostali divjadi visokega lova. Uporaben tudi za gonjo zajca in lisice, vendar je veliko odvisno od vzrejne linije. Sicer kot gonič nekoliko manj vztrajen, odlikuje pa ga izjemen lovski nagon in njegova ostrina. Po naravi umirjen, ubogljiv in preudaren, kar ga, skupaj z odličnim nosom, dela zelo uporabnega na krvni sledi.

vodnik: Miha Škerbinc

Uporabnostna preizkušnja po umetni krvni sledi 2016

V soboto 4. junija 2016 je bila v Železnikih uporabnostna preizkušnja (UP) po umetni krvni sledi (KS), ki sta jo organizirala LKD Gorenjske in LD Železniki. Na preizkušnjo se je prijavilo 11 vodnikov s svojimi pasjimi pomočniki. Vsi so se prireditve tudi udeležili. Vodja prireditve je bil Julij Benedičič, referent za kinologijo v LD Železnikih. Sodniški zbor pa so sestavljali, vodja sodniškega zbora Jurij Rihtaršič, sodniki pa so bili Alojz Mlakar, Jurij Rihtaršič, Jože Vrečko in Zdravko Kosmač.
Že v petek popoldne je vodja Julij s svojimi pomočniki Gartner Janezom, Tarfila Jurijem, Trojar Matejem, Ozebek Tonijem, Tolar Rajkotom, Žumer Tomažem in Globočnik Antonom pričakal sodnike v lovskem domu Železniki. Po kratkem pogovoru so sodniki izžrebali vsak svoj rajon in pripravili vse potrebno za polaganje umetnih sledi ter se odpravili s svojimi pomočniki v svoje rajone na območje Jelovice. Tam so sodniki položili vsak po tri sledi med seboj dovolj oddaljene, da ne bi na UP še dodatno begali psov. Nato smo se vrnili v dolino z upanjem, da bo vreme tudi naslednji dan naklonjeno tekmi.
V soboto so že pred osmo uro začeli prihajati vodniki s svojimi psi v lovski dom Železniki, kjer so jih pričakali vodja tekmovanja in njegovi pomočniki z jutranjo kavo. Ob dogovorjeni uri se je vse skupaj začelo na dvorišču lovskega doma Železniki, kjer je vse prisotne pozdravil vodja prireditve. Prisotne sta nagovorila tudi starešina LD Železniki Tolar Simon in predsednik LKD Gorenjske Janez Nahtigal.
Vodja prireditve je razložil kje bo potekala UP in pozval vodnike, da izžrebajo svoje številke. Sledil je nagovor vodje sodniškega zbora, ki je tudi pojasnil pravila in program UP. Vsi skupaj smo se odpravili na Jelovico, kjer so se vodniki porazdelili na svoja mesta in tekmovanje se je pričelo. V lepem vremenu in lepi pokrajini, ki jo nudi Jelovica, pa tudi zaradi dobre organizacije so bili končni rezultati zadovoljivi. Tekmovalo je 5 barvarskih barvarjev, 2 hanoveranska barvarja, 1 kratkodlaki jazbečar, 2 resasta jazbečarja in 1 nemški prepeličar, od tega je uspešno opravilo preizkušnjo 8 psov, trije pa so bili neuspešni. Po opravljeni preizkušnji smo se vsi skupaj vrnili v Železnike v lovski dom. V lovskem domu je bila podelitev pokalov in nagrad najboljšim. Po razglasitvi pa smo vsi skupaj sedli za dobro obloženo mizo.
Glede na odziv vseh vodnikov in na odzive sodnikov menim da smo prireditev zelo uspešno izvedli zato bi se kot vodja prireditve zahvalil predvsem vsem svojim pomočnikom in pa ostalim članom LD Železniki, ki so kakorkoli pripomogli k uspešni izvedbi prireditve.

 


Kinolog LD Železniki
Benedičič Julij


13.6.2009
Uporabnostna preizkušnja po krvni sledi za vse pasme lovskih psov

  • Značaj prireditve: regionalna
  • Tip prireditve: Uporabnostna preizkušnja po krvni sledi za vse pasme lovskih psov
  • Prireditelj: LKD Gorenjske

16.6.2007
Uporabnostna preizkušnja po krvni sledi v Železnikih

 
V soboto, 16.6.2007, je bila v Železnikih uporabnostna preizkušnja (UP) po krvnem sledu (KS), ki sta jo organizirala LKD Gorenjske in LD Železniki. Na preizkušnjo se je prijavilo 12 vodnikov s svojimi pasjimi pomočniki. Vsi so se prireditve tudi udeležili. Prireditev je vodil Primož Tolar, referent za kinologijo v LD Železniki, sodniški zbor pa so sestavljali: Ivan Traven, vodja sodniškega zbora, Alojz Mlakar, Jože Vester in Jurij Rihtaršič. 

Že v petek popoldan je vodja Tolar s svojimi pomočniki pričakal sodnike v Železnikih. Po kratkem pogovoru smo se vsi skupaj odpravili na Jelovico, kjer naj bi prireditev tudi potekala. Sodniki so si pripravili vse potrebno za polaganje umetnih sledov in se odpravili vsak s svojim pomočnikom na svoj del terena. Tam je vsak položil po tri umetne krvne sledove, med seboj dovolj oddaljene, da ne bi na UP še dodatno begali psov. Nato smo se vrnili v dolino z upanjem, da bo vreme zdržalo (napoved ni bila najboljša). Vendar se želje niso ravno uresničile, saj je ponoči kar precej deževalo, občasno so bili tudi nalivi.

V soboto so že kar precej pred napovedano 8. uro začeli prihajati vodniki in njihovi psi, sodniki, pomočniki in drugi lovci ter lovski pripravniki. Ob dogovorjeni uri se je vse skupaj tudi začelo na dvorišču doma LD Železniki. Zaradi službenih dolžnosti se prireditve ni mogel udeležiti starešina LD Železniki, zato je vse zbrane nagovoril in pozdravil Primož Tolar. Nato je sledil nagovor vodje sodniškega zbora Travna, ki je tudi pojasnil pravila in program UP, pripravnikom pa je opisal pasme psov in pse, ki so sodelovali na prireditvi. Ko so vodniki uredili vso potrebno dokumentacijo, sta sledila žreb in razdelitev po skupinah. Kar velika kolona vozil je nato krenila proti Jelovici. Skupine so se razporedile na svoja mesta in z rahlo zaskrbljenostjo vseh tekmovalcev - zaradi dežja in številnih zapeljevalnih sledov zdrave divjadi (jelenjad, mufloni idr.) - se je tekmovanje začelo.

V idiličnem okolju Jelovice, v lepem vremenu in tudi zaradi dobre organizacije so bili končni rezultati zadovoljivi. Od 12 psov (nemški prepeličar, lovski terier, 2 hanovrska barvarja, preostali bavarski barvarji) je preizkušnjo uspešno opravilo sedem psov in vodnikov.

Nato smo se vsi skupaj odpravili po gozdovih Jelovice na Prtovč. Med potjo so si tekmovalci, sodniki in. vsi drugi lahko ogledali idilično pokrajino, jelovška prostranstva in tudi posledice lanskega tornada (ki je besnel prav po tamkajšnjem delu našega lovišča).

Pri lovski koči Tola na Prtovču je bila podelitev pokalov in nagrad najboljšim, praktične nagrade pa so prejeli vsi udeleženci preizkušnje. Ob okusnem srnjakovem golažu, krofih (slednje sta podarila najemnika naše koče) in krepčilnih napitkih je čas hitro minil in udeleženci so se morali raziti ter se odpraviti proti svojim domovom skoraj po vsej državi.

Glede na to, da smo bili vsi, ki smo pomagali pri organizaciji prireditve, deležni številnih pohvalnih besed vseh sodelujočih, sodnikov in spremljevalcev, lahko trdimo, da je UP res dobro uspela. Za uspešno izvedbo prireditve se zahvaljujem predsedniku LD Železniki Antonu Globočniku, gospodarju Jančetu Gartnarju, tajniku Simonu Tolarju in naslednjim lovcem: Rajku Tolarju, Primožu Tolarju, Juliju Benedičiču in Tomažu Žumru. Zahvaljujem se tudi Ivanu Kamenšku, ki je naredil unikatne številke za žrebanje. Upamo lahko le, da se bomo še srečali v našem lovišču na tem koščku Slovenije.

 

Rezultati UP po KS:

1. mesto, 1471. - Astor - (Bb),

vodnik: Jože Rajgelj; LD Hrenovice;

2.128 1. - Bor - (Bb), vodnik

Vojko Mrakič; LD Bovec;

3.114 1. - Bor - (Bb), vodnik

Rutar Zdenko; LD Podbrdo

 

 

 

Matevž Jakolič, LD Železniki

 
Izdelava spletne strani: PLAN e